اهمیت واردات نخ جوت در ایران
رونق و تقاضای زیاد جهت مصرف بالای نخ جوت در تمام دنیا خصوصا در کشورهایی مانند ایران که صنعت نساجی قوی دارند ، موجب گشته که از نخ جوت به عنوان یکی از کالاهای مهم و اساسی در صنایع بافندگی یاد شود . نخ جوت و سایر محصولات جانبی تولید شده از آن جایگاه ویژه ای در نساجی دارند و به طور گسترده در صنایع مختلفی همچون تولید فرش ، شیلات ( بافت تور و حفاظ جهت نگهداری آبزیان ) ، پوشاک ، پرده و مبلمان مورد استفاده واقع می شود . اساس نام گذاری این الیاف استفاده از گیاهی به همین نام در ریسندگی و تولید است . گیاهی که کاشت آن نیاز به آب و هوای حاره ای دارد در قدیم کشت جوت در ایران هم رواج داشته اما بعد ها به علت تغییرات آب و هوایی بعدا متوقف شده است . گفته شد که نخ جوت برای رشد و کشت و به عمل آمدن نیازمند بودن در آب و هوای مرطوب و استوایی است . کشورهایی که عموما این شرایط را دارا هستند می توانند به تولید نخ جوت با کیفیت بپردازند مانند کشور های هند و بنگلادش به علت داشتن آب و هوای مناسب و نیروی کار ارزان قیمت ، بیشترین میزان تولید نخ جوت و دیگر محصولات مربوط به جوت را دارا هستند . نخ جوت در بسیاری از تولیدات استفاده می شود ، از جمله می توان به بسته بندی محصولات مختلف اشاره کرد .
ویژگی های نخ جوت
ویژگی های منحصر به فرد نخ جوت به عنوان وجه تمایز این کالا با دیگر الیاف سبب تفاوت مزایا و کاربردهای محصولاتی شده که در آن ها از نخ جوت استفاده می شود . از آنجایی که نخ از گیاه طبیعی تهیه شده و به خاطر طبیعی بودن ، هیچ ضرری برای طبیعت ندارد و در صورت رها شدن در محیط یا دور انداختن محصولاتی که از نخ جوت تهیه می شوند جای نگرانی نیست زیرا الیاف می تواند توسط خاک جذب شود . سازگاری با محیط زیست ، ارزش بالایی به آن داده است .
نخ جوت به علت داشتن رنگی روشن به الیاف طلایی نیز معروف است که همین رنگ درخشان از جمله ویژگی های این نخ گیاهی است همانطور که می دانیم در فرشها یکی از عوامل ایجاد کیفیت بالا داشتن رنگ های درخشان و شاداب و با طراوت است . دیگر مزیت داشتن منشا گیاهی ، مقاومت بسیار بالا در برابر فشار و ضربه است و فرشهای بافته شده از جوت در دسته مقاومت ترین فرشها قرار می گیرند . همچنین این نخ به دلیل داشتن مقاومت الکتریکی ( بنابر خاصیت اورکانیک بودن ) ، به عنوان یک عایق قوی در صنعت برق و الکتریسیته استفاده شود گاها دیده می شود در تهیه لباس و دستکش برقکاران الیاف جوت موجود است . از ترکیب این نخ با پنبه ، پلی استر ، آکریلیک و سایر الیاف می توان به نخ هایی با قابلیت های بهتر و لطیف تر دست یافت ، این کار عموما جهت پنهان کردن معایب و ویژگی های منفی الیاف جوت بکار می رود تا بتوان از ان در صنایع مختلف استفاده کرد و کاربردهای بیشتری از جوت گرفت .
نخ جوت به دلیل ارزانی ، جنس نرم و لطیف ، طول بلند و مقاوم و همچنین ساختار یکپارچه برای مصارف مختلفی مناسب است . مواردی مانند بافتن ریسمان و طناب های بلند ، ریسیده شدن به عنوان نخ و مصرف در صنعت فرش ماشینی ، تهیه کیسه های مقاوم جهت نگهداری محصولاتی که نیازمند ماندن در محیط خشک و خوش دما هستند مانند جو ، برنج ، گندم و قهوه . کاربرد مهم دیگر جوت بجز الیاف فرش و پارچه ، تولید لباس خصوصا البسه های زمستانی و لباس زیر می باشد . بافت نرم و عایق جوت بسیار راحت است و به همین علت در تولید لباس استفاده اش بسیار گسترده شده است.
نخ جوت در ایران
همان طور که پیشتر عنوان شد کشت نخ جوت در گذشته در کشور ایران رونق داشته است اما در حال حاضر از کشورهای اطراف وارد می شود اما مصارف فوق العاده زیادی دارد . در واقع یکی از پایه های صنعت نساجی ایران را نخ جوت شکل می دهد . در ایران به طور گسترده در تولید فرش ماشینی کاربرد دارد و یکی از ضروری ترین و پرکاربردترین مواد اولیه برای کارخانه های فرش ماشینی است . نخ جوت در درجه ها و رتبه بندی های مختلف تولید میشود و نمره های مختلف تحت عنوان گرید های CRX,CRT,CRM,CB به خود می گیرد . می دانیم که کیفیت فرش ماشینی تا حدود زیادی به الیاف بکار رفته در آن بستگی دارد هرچه گرید نخ مصرفی بالاتر باشد فرش هم با دوام تر و بهتر خواهد بود . رنگ پذیری مناسب در کنار مقاومت بالا عامل اصلی اهمیت و شهرت این نخ در صنعت تولید فرش ماشینی خواهد بود و کاربرد آن را تا این حد گسترده کرده است .
چرا واردات نخ جوت مهم است؟
در ظاهر می بینیم که نخ جوت نوعی لیف طبیعی است با الیاف بلند و نرم که چون در شرایط آب و هوایی خاص رشد می کند طبیعتا باید ویژگی های خاصی داشته باشد . ایران که در حال حاضر توان تولید آن را ندارد نخ جوت را از کشورهای هند ، بنگلادش ، چین ، تایلند ، گاها اندونزی و ... که دارای اب و هوای مناسب جهت تولید و کشت هستند واردات انجام داده و میزان زیادی از تولیدات این کشورها را خریداری می کند . دو کشور هند و بنگلادش به ترتیب از بزرگترین صادر کنندگان هستند و بیشترین میزان تولید انواع نخ جوت دنیا را در دست دارند ، صادرات آن ها عموما با کشورهایی است که صنعت نساجی قوی دارند و از این راه در جهت تامین معاش و بهبود اقتصاد گام برمیدارند .
در ایران نخ جوت دارای کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی و بسته بندی دارد و گیاه کنف یا جوت دارای ویژگی هایی است که برای استفاده در صنعت مفید است ، ویژگی هایی مانند تهویه هوا که جوت را برای بسته بندی غذا یا سبزیجات مناسب می نماید . اما کاربرد مهم آن در کشور عزیزمان ایران در صنعت تولید فرش ماشینی است ، جوت به دلیل مقاومت مکانیکی بالا ، هزینه بسیار کم ، سطح اصطکاکی و نرمی که از طبیعت وام گرفته است می تواند در صنعت نساجی خوش بدرخشد و با داشتن ساختمان متخلخل جریان هوا را به خوبی از خود عبور دهد و از ایجاد کپک ، پوسیدگی ، رشد انواع باکتری ها و ... جلوگیری نماید .
شرکت بازرگانی بهار جوت واردات انواع نخ جوت مرغوب از کشورهای هند و بنگلادش را در درجه بندی ها و گریدهای مختلف انجام می دهد و در اختیار تولیدکنندگان مربوطه قرار می دهد . شرکت بازرگانی بهار جوت با تخصص در این زمینه توانسته در صنعت نامی خوش از خود بر جای بگذارد و در مبادلات به دلیل ارائه بهترین کیفیت در مناسب ترین قیمت خریداران را راضی نگه دارد .